Letop nieuwsbrief 085 - mei 2012 - 01 mei 2012
Letop! : nieuwsbrief
Nieuwsbrief header

nieuwsbrief mei, 2012

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

letop-nieuws

Studiedagen - Aan de slag met dyslexiesoftware in de klas
Eureka-Die’-s-lekti-kus organiseert in verschillende provincies een studiedag voor leerkrachten basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs (en zorgcoördinatoren) die aan de slag willen met dyslexiesoftware. Hoe pak je het werken met voorleessoftware en ADIBoeken aan in de klaspraktijk? Jan Rottier, projectcoördinator van ADIBib, geeft tal van praktische en didactische tips. Check onderaan de nieuwsbrief of op de agenda van mei voor praktische info.

Studievoormiddag - van Ik haat lezen! tot Mag ik nog een boek?
Hoe belangrijk zijn aangepaste hulpmiddelen? Wat is de verbinding tussen dyslexie, Luisterpunt en ADIBib? Alles over het hoe, wat en waarom van Daisy-boeken, ADIBoeken en dyslexiesoftware. Deze voormiddag past in de campagne die Luisterpunt, Eureka ADIBib en de Vlaamse overheid voeren om kinderen en jongeren met dyslexie te laten genieten van boeken. 11 mei op het ministerie van Onderwijs. Kijk onderaan de nieuwsbrief voor meer info.

in het nieuws

Masters op de werkvloer
VVKBaO streeft naar een goede mix van bachelors en masters op de werkvloer. Dit levert voordelen in de opbouw van het zorgbeleid én in de concrete klaspraktijk. Het Verbond denkt hier specifiek aan de analyse en aanpak van kinderen met leerproblemen. Lees het volledige artikel.

online tips

You tube als wegwijzer
Op you tube kan je gratis boeiende filmpjes vinden. Gebruik de zoekbalk voor het thema dat je zoekt. Je wordt in ‘woord en beeld’ bijgestaan.
Enkele voorbeelden rond voorleessoftware:
Het filmpje Onderwijstechnologie: Sprintplus illustreert stapsgewijs hoe je onder meer sneller kan lezen, beter kan spellen en vlotter studeren met Sprintplus. 
Sensotec zet filmpjes online zoals lezen en begrijpend lezen en vreemde talen in Kurzweil 3000.
Ook rond didactiek of leertechnieken kan je zinvolle ideeën opdoen. Bekijk bijvoorbeeld het filmpje over effectief onderwijs of mindmappen in de klas.

Project ‘ICT-beelden zeggen meer dan woorden’
Een project van Modem op vraag van REN-Vlaanderen. Wil je ‘horen en zien’ hoe je een aanwijskaart, dag- of weekschema kan maken voor een zorgleerling? Of hoe je een klasgesprek visueel kan ondersteunen? De gratis filmpjes maken je wegwijs. Kies voor ‘visualisaties maken’.

Oefen woordenlijsten op iPad
Kopieer woorden van overhoorprogramma’s WRTS en Teach2000 naar je iPad. Oefen daarna op je Ipad zonder dat je nog online hoeft te zijn. Klik hier voor een stappenplan.

we signaleren

De gezondheidsbib: neem een kijkje
In de gezondheidsbib van CM kan je grasduinen in boeken, tijdschriften, lespakketten over gezondheid in ruime zin waaronder ook leren en leerstoornissen. Ook ontlenen is mogelijk voor CM-leden. Er is een gezondheidsbib in Antwerpen, Brugge, Kortrijk, Oostende en Sint-Niklaas.

we bespreken

PiP
Henriëtte Hubers-Kromhof en Carlijn Everett, Pica 
Een ontroerend boek over een vriendschap tussen twee dappere vrouwen en hun oneindige liefde en inzet voor hun autistische kinderen!
Johan Willems bespreekt.

agenda

Let-op agenda
Bekijk de volledige agenda van mei en juni. Thema’s als differentiëren met hoogbegaafde kleuters,
leven met ADHD en psycho-educatie van jongeren met dyslexie komen aan bod...

Studiedagen - Aan de slag met dyslexiesoftware in de klas
Eureka Die’-s-lekti-kus organiseert in verschillende provincies een studiedag voor leerkrachten basisonderwijs en 1e graad secundair onderwijs die aan de slag willen met dyslexiesoftware. Deze dag is ook geschikt voor leerlingbegeleiders en zorgcoördinatoren. Schrijf je in.
De volgende studiedag gaat door op dinsdag 8 mei 2012 in de Katholieke Hogeschool Brugge Oostende in Brugge.
Op donderdag 10 mei 2012 in SIG te Destelbergen (bij Gent).
En op dinsdag 15 mei 2012 in het Cultureel Centrum te Hasselt.

Studievoormiddag - Van Ik haat lezen! tot Mag ik nog een boek?
Vrijdag 11 mei op het Ministerie van Onderwijs in Brussel. Alles over het hoe, wat en waarom van Daisy-boeken, ADIBoeken en dyslexiesoftware. Deze voormiddag past in de campagne die Luisterpunt, Eureka ADIBib en de Vlaamse overheid voeren om kinderen en jongeren met dyslexie te laten genieten van boeken. Schrijf je online in. Deelname is gratis.

Studienamiddag - Proef op de som - studeren met dyscalculie
Première van de documentaire Proef op de som - studeren met dyscalculie. Op dinsdag 29 mei in de Arteveldehogeschool te Gent. De première maakt deel uit van een educatief pakket rond de begeleiding van kinderen en jongeren met dyscalculie. Inschrijven kan hier.

Vakantiecursussen Eureka Onderwijs
Voor leerlingen uit alle vormen van onderwijs (basisonderwijs en eerste graad secundair) die nood hebben aan een intensieve cursus in kleine groep tijdens de zomervakantie. Cursussen taal, rekenen, vreemde talen en computergebruik komen aan bod. Klik hier voor meer info.

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 11 mei 2012.

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven