Letop nieuwsbrief 054 - maart 2008 - 01 mar 2008
Letop! : nieuwsbrief
Nieuwsbrief header

nieuwsbrief n°54, maart, 2008

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

letop-nieuws

Nieuwe DIGIboeken
Maandelijks komen er nieuwe titels bij. Deze digiboeken zijn voorleesklaar voor gebruik met Sprint of Kurzweil. Bestel ze nu. Scholen moeten per leerling bestellen. Alleen leerlingen met een attest dyslexie komen in aanmerking. Lees de bestelinfo. Een boek aanvragen voor volgend schooljaar kan vanaf 17 maart 2008.

DIGIBIB-nieuws
Het project DIGIBIB startte in september 2007. We ontvingen vele honderden aanvragen. In deze fase van het project kunnen we niet iedereen bedienen. Er stellen zich nog heel wat technische en praktische problemen. We werken daar aan. Samen met de uitgevers, producenten en gebruikers. Zodat op termijn DIGIboeken beschikbaar worden voor alle leerlingen die ze nodig hebben.

Vacature
Die-’s-lekti-kus vzw zoekt nog steeds een halftijds gedetacheerde leerkracht. Om zowel het project ‘Digibib’ als ‘Surfplank’ te ondersteunen. Interesse? Mail snel naar info@letop.be.

in de letop-kijker

Dyscalculie
Bij leerlingen met dyscalculie zijn het automatiseren en het onthouden problemen die blijven. Deze fiche uit de map ‘Leerzorg’ zet mogelijke kenmerken op een rijtje en geeft nuttige tips voor de klaspraktijk.

Observatie en analyse
Een goede observatie bepaalt het stappenplan. Gebruik deze observatielijst bij rekenproblemen in het basisonderwijs. Uit het boek ‘Rekenen Remediëren, droom of haalbare kaart van Marleen Bringmans en Anny Cooreman. Of maak een probleemanalyse voor een leerling secundair onderwijs. De checklist bij het artikel kan dienen als handelingsplan.

Aanpak dyscalculie
Hoe ondersteun je leerlingen met dyscalculie in de klas? Kant-en-klaar materiaal met tal van praktische tips en STICORDI-maatregelen. In de  bijdrage van Joke Verschaeren en het vormingspakket van Lien Ghysens.

Getalkaarten
Leerkrachten en begeleiders kunnen met getalkaarten preventief en remediërend werken. Bij leerlingen die moeite hebben  met automatisering, getalopbouw of de brug. Ook bruikbaar voor ouders.  Leerlingen behalen snel succes. Ze kunnen er zelfstandig moeilijkere oefeningen mee oplossen. Lees het artikel  van Anny Cooreman.

Tafels oefenen
Tafels blijven een struikelblok voor leerlingen met een leerstoornis. Tafels oefenen kan in een tabel in Word. Of met een tafelkaart.  ‘Overhoor’ is gratis software en heel geschikt om de tafels te oefenen en te laten opvragen.

we bespreken

Mijn kind heeft DCD
Griet Dewitte en Paul Calmeyn,  Lannoo Tielt
Dyspraxie of DCD is een ontwikkelingsstoornis. Kinderen met DCD vallen vaak op door hun onhandigheid en onleesbaar geschrift. Het boek geeft begeleiders, leerkrachten en ouders meer inzicht. De vele praktische tips helpen het kind met DCD vooruit.  Lees de bespreking van Tanja Maes.

Meer zorg voor kleuters. Via contractwerk
Miet Fournier, Lannoo Tielt
Gids voor leerkrachten die ‘contractwerk’ willen invoeren in de kleuterklas. Elk kind krijgt opdrachten  die aansluiten bij zijn niveau van ontwikkeling.  De tips komen uit de klaspraktijk. Bij het boek hoort een cd-rom met afbeeldingen. Bekijk de recensie van Bieke Santermans.

we signaleren

AudioKrant
Binnenkort verschijnt een dagelijkse luisterkrant op Daisy-cd. De lezer kan die doorbladeren of snel naar een artikel gaan. Aan dit  Stevinproject werken de BrailleKrant vzw, de KULeuven (SCD) en Sensotec mee.  Bestel een proefversie van de AudioKrant via info@braillekrant.be

online tips

Rekenweb en techplek
Rekenweb biedt een schat aan educatieve rekenspellen. Voor leerkrachten is er een handig overzicht per leerjaar en per domein. Techplek biedt oefeningen ‘rekenen en techniek’. Leerlingen bouwen er constructies of spelen spelletjes. Bekijk het overzicht van de spellen.

Sommenplaneet
Met Sommenplaneet oefenen leerlingen vanaf 6 jaar ‘rekenen’ op een speelse manier. Gratis te downloaden. Er zijn negen spelletjes klaar. Nieuw zijn de spellen ‘klok lezen’. In ‘Kuku gaat naar school’ beleeft de speler een dag uit het leven van Kuku. Bij Stopklok bedient men een tijdmachine. Tip voor school en ouders. 

Wiskunde
Leerlingen 1e graad secundair studeren begrippen en maken oefeningen op  de oefensite van H. Pius X-Instituut. Handig zijn bijvoorbeeld de fiches met regels, zoals de tekenregel. Leerlingen (met dyslexie) kunnen de definities ook beluisteren. Beluister bijvoorbeeld de definitie van de cirkel.

agenda

Letop-agenda
Bekijk de agenda van maart en april. Met ondermeer een aanbod ‘vakantiecursussen’ voor leerlingen basisonderwijs en secundair.

Dyscalculie
Op 8 april 2008 in Oostmalle. Peter Van Vugt licht dyscalculie toe vanuit medisch en pedagogisch perspectief. Een organisatie van Sprankel Antwerpen.

Rekenen met getalkaarten en cirkels 
Getalkaarten doen het rekenplezier voor het kind in sterke mate toenemen. Door te werken met de kaarten wordt inzicht opgebouwd in de getallenstructuur. Evelien Dumont begeleidt deze sessie. Meer info op de site van *Eureka* Onderwijs. Bekijk daar ook het volledige aanbod cursussen en workshops.

Rekenzwakke kinderen begeleiden
Hilde Heuninck geeft een zomercursus op 2, 3 en 4 juli 2008 in Destelbergen. Een organisatie van SIG. Ook tijdens de paasvakantie heeft SIG een breed aanbod studiedagen.

Cursus rekencoach
Tijdens het schooljaar 2008-2009 start een nieuwe cursus ‘rekencoach’. Hoe rekenproblemen diagnosticeren en kinderen met rekenproblemen begeleiden? Lesgevers zijn Anny Cooreman en Marleen Bringmans. Meer info op de site van *Eureka* Onderwijs.

Sensotec-studiedagen
In april en mei 2008 demonstreert Sensotec zijn aanbod compenserende software in elke provincie. Met ruime aandacht voor Kurzweil 3000 en getuigenissen van gebruikers. De toegang is gratis. Inschrijven is wel nodig.

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 10 maart 2008.

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven