Letop nieuwsbrief 084 - maart 2012 - 01 mar 2012
Letop! : nieuwsbrief
Nieuwsbrief header

nieuwsbrief maart, 2012

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

letop-nieuws

Bezoek commissie Onderwijs aan Eureka Onderwijs krijgt vervolg
Leden van de commissie Onderwijs stelden vragen aan minister van Onderwijs Pascal Smet. Naar aanleiding van hun bezoek aan Eureka Onderwijs. Is er structurele ondersteuning mogelijk? Zodat de expertise die steunt op de praktijk niet verloren gaat. En kan doorstromen naar het gewone onderwijs. Er is duidelijk te weinig aandacht voor leerstoornissen in de lerarenopleidingen. Hoe kan men dat hiaat opvangen? En tot slot, wordt het recht op aangepaste hulpmiddelen vastgelegd in een decreet? Lees het volledig verslag.

Ik haat lezen campagne - Dyslexie? Ga voor een luisterboek
Minister Pascal Smet gaf het startschot voor de campagne 'Ik haat lezen'. Die mikt op kinderen en jongeren met dyslexie. En wil luisterboeken en ADIBoeken meer bekend maken. Een initiatief van Luisterpunt en ADIBib, met steun van de departementen Onderwijs en Cultuur van de Vlaamse overheid en de VUV. Bij de campagne hoort een site met info op maat voor jongeren, ouders en begeleiders.

Wedstrijd - Ik haat lezen
Neem deel aan de wedstrijd op "ik haat lezen". Je kan een daisy-speler van Plextalk winnen of een Sprintpakket van Jabbla. Ben je de eerste keer niet bij de gelukkigen? Later dit jaar komt er een tweede wedstrijd. Je kan dan een Kurzweilpakket van Sensotec of een daisyspeler van Plextalk winnen.

Recensenten gezocht
Lees je graag en heb je een goede pen? Wil je wel eens een recensie schrijven? Ben je leerkracht, ouder of begeleider en heb je voeling met leerstoornissen? Dan ben je de geknipte letop-recensent. Je kiest zelf welk boek (of boeken) je wil recenseren en krijgt een 6-tal weken de tijd. In ruil mag je het boek houden. Je krijgt van ons een leidraad. Mail info@letop.be en stel je kandidaat.

Studiedagen - Aan de slag met dyslexiesoftware in de klas
Eureka Die'-s-lekti-kus organiseert in verschillende provincies een studiedag voor leerkrachten, basisonderwijs (en zorgcoördinatoren) en 1e graad secundair onderwijs, die aan de slag willen met dyslexiesoftware. Hoe pak je het werken met voorleessoftware en ADIBoeken aan in de klaspraktijk? Jan Rottier, projectcoördinator van ADIBib, geeft tal van praktische en didactische tips. Check de agenda van april en mei voor praktische info.

in de letop-kijker

Starten met luisterboeken
Een kinder- of jeugdboek laten voorlezen op de computer? Dat kan met gratis Daisy-software AMIS. Die is nu ook Nederlandstalig. De Daisy-luisterboeken zelf ontleen je gratis bij bibliotheek Luisterpunt. Die heeft een ruim aanbod aan actuele jeugdboeken. In een Daisyboek kan de lezer navigeren en de snelheid van voorlezen bepalen. Een tip voor ouders maar ook voor scholen! Meer hierover in de fiche 'Een Daisy-luisterboek op je computer' op onze website.

we signaleren

Beeldhorloge voor kinderen met een beperkt tijdgevoel
In Nederland werd het Beeldhorloge voorgesteld. Het werkt met zelfgekozen beelden, pictogrammen of foto's. Op ingestelde momenten piept en trilt het en toont het beeld van een activiteit. Het beeldhorloge is (nog) vrij duur en voorlopig alleen in Nederland te verkrijgen.

Filmpje - Pieter heeft Gilles de la Tourette
Pieter heeft Gilles de la Tourette en daardoor doet hij soms wat vreemd. Hij kan niet goed tegen oneven getallen en telt zijn cornflakes voor hij ze opeet. Zijn tics en dwanghandelingen maken het hem niet altijd gemakkelijk. Maar toch is hij een kind als alle anderen. Gamen, voetbal en dino's, daar denkt hij aan. Bekijk het Klasse filmpje en het dossier Gilles de la Tourette.

Boek - Jij kan beter van Tessa Kieboom
Van sommige (hoog)begaafde kinderen en jongeren gaan de schoolresultaten achteruit. Dit boek legt op verhelderende wijze uit wat onderpresteren precies is. Hoe je dit kan ombuigen, illustreert prof. Tessa Kieboom met tal van praktische tips. We bespreken dit boek binnenkort.

Tips voor betere spellingresultaten
Praktische fiche met tien werkbare tips voor leerkrachten basisonderwijs. Hoe behaal je betere spellingresultaten in je klas. Aangevuld met tips voor zwakke spellers en het voeren van een'spellingbeleid' op schoolniveau. Op de Nederlandse website Taalpilots.

Sommenmaker
Voor leerlingen met ernstige rekenproblemen zijn de werkbladen van de eigen methode vaak te druk met te veel oefeningen. Met sommenmaker maak je snel en online rekenwerkbladen met antwoordbladen. Je kan heel gericht het soort oefeningen kiezen. Groot voordeel is dat je het aantal oefeningen en de tekengrootte kan instellen. Bruikbaar vanaf begin eerste leerjaar tot begin secundair.

we bespreken

Zorg om dyslexie
Ludo Verhoeven, Frank Wijnen, Kees van den Bos, Ria Kleijnen, (Red.) - Garant. Dit theoretisch boek wil een leidraad zijn voor kwaliteitszorg ten behoeve van jongeren met dyslexie. Het bespreekt actuele definities van dyslexie en belicht de neurocognitieve achtergronden. Peter Bauwens bespreekt.

agenda

Studiedagen - Aan de slag met dyslexiesoftware in de klas
Eureka Die'-s-lekti-kus organiseert in verschillende provincies een studiedag voor leerkrachten basisonderwijs (en zorgcoördinatoren) die aan de slag willen met dyslexiesoftware. Deze dag is ook geschikt voor leerkrachten en leerlingbegeleiders 1e graad secundair onderwijs. Hoe pak je het werken met voorleessoftware en ADIBoeken aan in de klaspraktijk? Jan Rottier, projectcoördinator van ADIBib, geeft tal van praktische en didactische tips. Schrijf snel in.
De studiedag gaat door op donderdag 26 april 2012 in Zaal Boom in Congrescentrum De Pitte in Boom.
Op dinsdag 8 mei 2012 in de Katholieke Hogeschool Brugge Oostende te Brugge.
Op donderdag 10 mei 2012 in SIG te Destelbergen (bij Gent).
En op dinsdag 15 mei 2012 in het Cultureel Centrum te Hasselt.
Prijs: € 75 per persoon.
Inclusief: broodjeslunch en warme drank.
Telkens van 9.30u tot 15.15u.

Studiedag en materialenbeurs: Logopedie -Werken met woorden
Vrijdag 17 april in de Artevelde Hogeschool. Op deze beurs stellen meer dan dertig uitgeverijen en belangengroepen hun materiaal en werking voor. Lesgevers van de opleiding bachelor in de logopedie en de audiologie bieden vanuit hun eigen expertise een sessie aan met praktische bruikbare en recente informatie.

Studiedag - Ik haat lezen! ombuigen tot Mag ik nog een boek?
Vrijdag 11 mei op het Ministerie van Onderwijs. Meer info over deze studiedag vind je in de volgende nieuwsbrief.

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 11 april 2012.

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven